Hagdahls Kök
Vill du driva restaurang Hagdahls Kök på Östergötlands museum?Östergötlands museum söker en entreprenör som vill driva museirestaurangen Hagdahls Kök. Med en gemensam vision och i tydligt samarbete genom hyres- och samverkansavtal med Östergötlands museum, ska Hagdahls Kök utvecklas till att bli en attraktiv, upplevelserik och profilstark restaurang och en populär mötesplats för besökare.
På Hagdahls Kök ska gäster kunna äta och dricka god lokalproducerad mat och dryck i unik och vacker miljö, omgiven av konst och historiska föremål från Östergötlands museum. Oavsett om man vill avnjuta en god middag, ta en drink eller en fika med familjen ska det finnas något för alla. Med ett av Linköpings bästa lägen är Hagdahls Kök den perfekta kulturella mötesplatsen.
Det är av stor vikt att museet och restaurangen knyts ihop fysiskt genom en mjuk men tydlig övergång och att besökaren upplever det unika i att befinna sig i en museirestaurang. Konsten på väggarna i restaurangen bidrar, liksom interiören och andra föremål. Samspelet mellan restaurangen och museet är en viktig faktor som ska göra både museet och restaurangen till uppskattade och populära besöksmål i Östergötland.
Vi välkomnar intresseanmälningar med bilagor fram till 2021-05-23.
Bakgrund
Östergötlands museum, ett länsmuseum med konst- och kulturhistoriskt uppdrag i Östergötland, förnyas. Museets huvudbyggnad genomgår just nu en omfattande renovering och byggnaden håller stängt för att öppna på nytt under den senare delen av 2021.
Museet tar under denna period tillfället i akt att utveckla verksamheten mot en helt ny museiupplevelse och på så vis bidra till att attraktiviteten av Östergötland som besöksmål ökar. Museet är ett stort och uppskattat besöksmål i länet med fokus främst på barn och unga, men det är av stor vikt att andra målgrupper också hittar till museet. I detta förnyelsearbete arbetas restaurang Hagdahls Kök om, och ett nytt och tydligt koncept tas fram.
En utvecklad restaurang är oerhört viktig för Östergötlands museum och skapar ett mervärde för museibesökarna. Östergötlands museums vision är att erbjuda besökarna kunskapsupplevelser som överraskar, och restaurang Hagdahls Kök är en naturlig plats för och del av detta arbete.
Charles Emil Hagdahl, som restaurangen är uppkallad efter, var en svensk läkare och författare från Linköping, som skrev den mycket berömda och inflytelserika kokboken Kok-konsten – som vetenskap och konst, utgiven år 1879. Boken innehåller förutom 3000 recept, även miniessäer om mat, drycker, bordsskick, djurhållning, kostsammansättning, hantering av tjänstefolk och mycket annat – bildande texter med inslag av både humor och allvar.
Charles Emil Hagdahl testamenterade hela sin konstsamling till Linköping stad och lade därmed en del av grunden till museet. När museet byggdes på 1930-talet fick utställningslokalen – som numera inrymmer restaurangen – namn efter sin generöse donator.
Koncept
Restaurangens interiör och kommunikation ska tydligt spegla att det är en restaurangupplevelse i relation till Östergötlands museum. Det åstadkoms bland annat genom en intressant och unik inredning, med bland aannat konst och kulturhistoriska föremål ur Östergötlands museums samlingar.
Restaurangens inriktning och image får gärna vara kopplad temamässigt till museets samlingar och profil. För att motsvara museets profil och besökarnas förväntningar, behöver restaurangen erbjuda hög kvalitet till marknadsmässigt rimliga priser. Till Hagdahls Kök är alla välkomna, och här finns något för alla.
Berättandet, kopplingen till länet och historien får gärna stå i fokus, även vid val av råvaror, meny och övrigt utbud. Genom att använda sig av berättelser i restaurangkonceptet, får besökarna en kunskapsupplevelse såväl som en smakupplevelse. Det kan manifesteras i events i restaurangen med inbjudna lokala producenter, bryggerier eller grossister, att olika säsonger för råvaror och råvarupremiärer uppmärksammas, att det anordnas historiska matkvällar, musik- och quizkvällar eller annan typ av kulturarrangemang i samarbete med museet. Möjligheterna är många att skapa en spännande och attraktiv restaurangupplevelse för både museibesökare såväl som för besökare utifrån.
Samverkan med Östergötlands museum
Restaurangens främsta funktion är att erbjuda förtäring och ge besökande gäster en avslappnad plats att slå sig ner på oavsett val av mat, fika och dryck. Utöver planering och administration kring restaurangens meny och dagliga arbete, är det av största vikt att det finns ett intimt samarbete med museet, med tydlig dialog och ömsesidiga villkor för att båda verksamheter ska utvecklas i takt och i relation med varandra.
Östergötlands museum erbjuder en kreativ och spännande miljö utöver det vanliga med kulturella inslag som passar för både stora och små möten, företagsevent, mingel eller privata arrangemang. Till dessa tillfällen ska bokningsgästen direkt kunna boka förtäring genom museet, i samarbete med restaurangen. En framtagen konferens- och eventmeny ska finnas och alltid erbjudas bokningsgästen i samband med en lokalbokning på museet.
Ambitionen är att vidareutveckla museets konferens-, mötes- och programverksamhet i samarbete mellan museum och restaurang genom samverkansavtal. Målet är att tillsammans kunna erbjuda museibesökare, museets konferensgäster och mötesdeltagare, privata kunder och företag ett utbud som passar för olika arrangemang, till ömsesidig nytta.
Öppettider
Restaurangen ska hålla samma öppettider som Östergötlands museum, utan avvikelser. Sker ändringar av museets öppettider, behöver restaurangen ändra till samma öppettider. Restaurangen kan utöver ordinarie öppettider, även behöva hålla öppet då museet anordnar särskilda arrangemang. Villkoren för detta hanteras i hyres- och samverkansavtalen.
Varumärke
Hagdahls Kök är ett väletablerat namn och varumärke med etablerad kundkrets i Linköping och är därför en värdefull tillgång, som ägs av Östergötlands museum. Detta innebär att användningen är reglerad för att bibehålla tydlighet och värde, och att dess utveckling ska ske i samarbete.
Praktisk information
I viss omfattning kan mat beredas i restaurangen, men delar av beredningen kan behöva ske i ett externt kök. Det är därför av fördel att entreprenören har tillgång till ett externt kök. All hantering, tillagning och transport av mat och livsmedel ska ske enligt livsmedelsverkets rekommendationer, lagar, förordningar och branschens egna riktlinjer.
Personalansvar
Antagen entreprenör är ensam arbetsgivare för egen personal och är ensam bärare av arbetsgivaransvar i förhållande till denna personal. Det åvilar entreprenören att tillse att anställd personal har erforderlig kompetens för arbetsuppgifterna samt kännedom om museets säkerhetsföreskrifter i verksamheten och för lokalerna. Entreprenören ska följa svensk arbetsrättslig lagstiftning och personalen ska omfattas av kollektivavtalsliknande villkor. Restaurangens personal ska ha god samarbetsförmåga och ett positivt förhållningssätt till besökare och museianställda. Personalen ska vara pålitlig, lyhörd och vänlig. Östergötlands museum kan med jämna mellanrum erbjuda introduktion till museets utställningar för restaurangpersonalen.
Tillträde
Vi ser gärna tillträde under november 2021.
Hyra
Entreprenören betalar en omsättningshyra med en minimihyra som grund. Lokalen omfattar totalt 289 kvm med en serveringsyta på 194 kvm. Plats för 120 sittande gäster. Möjlig tillgång till terrass och uteservering. Övriga villkor regleras i avtalet, utifrån de investeringar som överenskommes.
Försäkring
I lokalavgiften ingår för entreprenören det skalskydd med bevakning som finns för berörd fastighet. Entreprenören ska ha erforderliga ansvarsförsäkringar för verksamheten och tillser att det finns nödvändigt försäkringsskydd och står för hela kostnaden för denna och eventuella självrisker.
Profil och marknadsföring
Namn och grafisk profil för restaurangen är utformad och tillhandahålls av Östergötlands museum. Museet kommunicerar kontinuerligt restaurangen via hemsida, sociala medier och på digitala skärmar. All form av marknadsföring från entreprenörens sida ska vara godkänd av Östergötlands museum före publicering.
Övrig information
Vi välkomnar intresseanmälningar med bilagor fram till 2021-05-23.
Intresseanmälningar skickas till: rekrytering@ostergotlandsmuseum.se.
Bilagorna ska innehålla beskrivning av koncept, verksamhetsplan, affärsplan, exempel på meny, tidigare erfarenhet, referenser samt en motivering till intresset av att ingå samverkan med Östergötlands museum. Märk intresseanmälan med diarienummer 0086/21 ”Ny entreprenör Hagdahls Kök”.
Intresseanmälningar som bedöms uppfylla kvalitetskrav inbjuds till fördjupad diskussion och visning av lokalen.
Har du frågor, kontakta museichef Olof Hermelin, olof.hermelin@ostergotlandsmuseum.se, tel 013 - 23 03 01.
Planlösning
Se ritning som pdf här.