Förintelsens minnedag
Vad kan vi veta om Förintelsen? Frågan är temat för en digital föreläsning med historiker Björn Ivarsson Lilieblad som publiceras på Förintelsens minnesdag 2021.Internationella minnesdagen för Förintelsens offer uppmärksammas 27/1 varje år. I år uppmärksammar museet dagen genom att publicera en digital föreläsning med Björn Ivarsson Lilieblad, historiker och avdelningschef på Östergötlands museum.
På fotografiet ovan ser vi museet 1945, samma år som andra världskriget slutade och nazisternas förintelseläger Auschwitz Birkenau i Polen befriades. Befrielsen skedde just detta datum, 27/1.
Kan vi lära oss av historiens misstag? Den frågan kan besvaras med både ett ja och ett nej. Det vi däremot med större tydlighet kan veta är att det förflutna är ständigt närvarande i vår vardag utan att vi alltid är medvetna om det. Bilder av historien används på olika sätt i våra liv, såväl medvetet som omedvetet, för att skapa berättelser om oss själva hur vi blev dem vi är och vilka vi vill vara. Historia är makt.
Men vad händer om det finns de som vill vilseleda oss med det förflutna som redskap? Hur ska vi förhålla oss till de berättelser som förnekar att delar av vår mörka historia, så som Förintelsen, aldrig ägt rum? Är all historisk kunskap är relativ? Finns det historiska sanningar? Vilka kunskaper kräver denna utmaning av dig och vilka redskap behövs för att vi ska kunna skapa oss en så korrekt bild av historien som möjligt? Detta är frågeställningar som Björn Ivarsson Lilieblad kommer att ta upp.
Det går även att se filmen på vår YouTube-kanal.
Kontakt: Carola Sandgrim
Kostnad: Gratis
Plats/lokal:
Digital föreläsning
I samarbete med: Linköpings kommun