Inför detaljplanarbete utförde Östergötlands museum under maj och juni 2012 en arkeologisk förundersökning inom Häradsjorden 1:1, Slaka socken, Linköpings kommun. Området består av åkermark (ÖM 1) och tomtmark vid ett övergivet torp (ÖM 2) samt ett skogsparti vid en äldre grustäkt (ÖM 3).
Vid ÖM 1 påträffades ca 90 anläggningar av förhistorisk boplatskaraktär och ett kulturlager. Utöver dessa påträffades också ett stort antal käpphål som tolkats utgöra rester av gärdesgårdar och i fyra schakt framkom områden med spadstick.
Vid ÖM 2 påträffades ca 60 anläggningar av boplatskaraktär. Två kronologiska faser har identifieras, en förhistorisk och en fas från historisk tid som kan sättas samman med torpet. ÖM 1 och ÖM 2 bildar tillsammans en boplats, RAÄ 303, på ca 6 300 kvm.
ÖM 3 består av en stenpackning i skogspartiet vid den äldre grustäkten. Vid rensningen påträffades brända ben av människa och stenpackningen är tolkad som en del av en skadad grav. Fornlämningen är registrerad som RAÄ 302.