I samband med markarbeten år 2008 för fjärrvärme öster om Ekängsvägen på sträckan från Gärstad till Ekängen utförde Östergötlands länsmuseum en arkeologisk förundersökning i form av antikvarisk kontroll.
Tre områden med bevarad fast fornlämning framkom. Längst i söder, mitt för hällristningen RAÄ 49, låg Område A där det framkom boplatslämningar från ett eller flera stolpburna hus samt delvis bevarade kulturlager. I ett av stolphålen framkom rikligt med keramik, dels av ett större kärl med påslammad utsida och dels ett silkärl, sannolikt från tidig järnålder. Övriga fynd inkluderade avslag i kvarts och flinta. Två 14C-prov gav dateringar till 200-300-talen e Kr.
Ca 300 m söder om Näsby skola undersöktes ett treskeppigt stolpburet hus, Hus 2, i Område B. I den mellersta delen av huset fanns ett bevarat kulturlager. I detta framkom ett flertal skärvor av ett kärl av motsvarande typ som det i Område A, några avslag i kvarts samt brända och obrända animalieben. Två 14C-prov gav även här dateringar till 200-300-talen e Kr.
Direkt söder om Näsby skola framkom ett boplatsområde, Område C, med ett mycket stort antal välbevarade anläggningar i form av stolphål, härdar och olika stenpackningar. Anläggningarna rensades fram men grävdes inte ut. Istället fick fjärrvärmeschaktet dras om så att den framkomna fornlämningen inte kom att beröras. Fynden visade stor spridning i tid, med keramikfynd daterbara till tiden bronsålder - romersk järnålder. Rensfynden inkluderade också eggverktyg i flinta och kvarts. Två 14C-prov gav dateringar till sen förromersk och romersk järnålder.