Den arkeologiska förundersökningen föranleddes av en ombyggnad av Torggatan i Linköpings stad och kommun. Dessutom fanns det planer på en integrering av de öppna gårdarna till kv Epåletten 12 och 16. Ombyggnaden omfattade bl a borttagande av ett träd, nyplantering av träd, sänkning av körytan, justering av brunnshöjder och ny stenläggning m m.
Två av schakten öppnades i gatumark, i Torggatan. Inom dessa fanns endast recenta fyllnadsmassor. Det tredje schaktet öppnades i samband med ett trädbyte inne på gården till kv Epåletten 12. På ett djup av 0,8 m påträffades en kallmur med minst ett skift av upp till 0,9 m stora obearbetade stenar. Muren sträckte sig igenom hela schaktet i öst-västlig riktning. I fyllningen kring stenarna påträffades ett ben till en trebensgryta av yngre rödgods (C4652).
Ovan beskrivna kallmur var rester efter en husgrund. Under medeltiden utgjordes denna tomt av en av stadens residensgårdar. Gården kan kopplas till S:t Bartolomeus prebende vilket instiftades av riddaren Ulf Abjörnsson, Sparre av Tofta, år 1348. År 1380 inhandlas en halv gård av prebendaten Sune Håkansson vilket mycket väl kan vara det stenhus vars källare nu kom i dagen. År 2009 undersöktes samma stenhus och dess källare av Östergötlands museum.