Östergötlands länsmuseum utförde en arkeologisk förundersökning den 15 och 24 augusti 2001 inom fastigheten Marås Nysätter i Västerlösa socken, Östergötland. Förundersökningen utfördes efter anmälan om ett skelettfynd av markägaren. Graven påträffades i samband med schaktningsarbeten för markvärmeledningar.
Skelettet var placerat i öst-västlig riktning med huvudet i väster. Den döde var en man i 40-årsåldern. Vid hans handleder framkom två bronsföremål i form av hakar, s k agraffer. De har troligen varit fastsatta i klädedräkten för att hålla ihop ärmarnas nedre del.
Inför fortsatta markarbeten för nedläggning av resterande ledningar schaktades den aktuella exploateringsytan ned till orörd mark. Detta gjordes i syfte att fastställa om fler gravar fanns inom området. Några ytterligare gravar framkom inte men tre härdar påträffades öster om graven. Enligt 14C-dateringar som utförts, dels på en tand från kraniet och dels på kol från en härd, kan graven förläggas till tiden 680-960 e Kr och anläggandet av härden till mellan 260 och 600 e Kr.