Bohusläns museum, i samarbete med Östergötlands museum, utförde i maj 2014 en arkeologisk utredning i Stångån, inom Linköpings stad. Utredningen är ett led i detaljplaneringen för snabbtågsbanan Ostlänken. Utredningsområdet omfattade ett vattenavsnitt mellan Nya Stångebro i söder och i höjd med Resecentrum i norr. Omgivningarna till utredningsområdet har utnyttjats åtminstone sedan vikingatiden. Slaget om Stångebro utspelades här år 1598. Linköping har också varit en betydande hamnstad i modern tid, med en hamn som togs i drift år 1837. Inom utredningsområdet finns historiska uppgifter om flera broar, hamnanläggningar och den medeltida stadens utsträckning som tangerar utredningsområdet.
Utredningen delades upp i olika moment: okulär avsökning, provgropsgrävning och provtagning. Den okulära avsökningen resulterade i fyra nya lämningar. Resultaten från provgropsgrävningen var blygsamma och kunde inte konstatera något omfattande kulturlager. Dateringsresultaten från tre av de påträffade lämningarna visar att de är fornlämningar.
Bohusläns museum rekommenderar att en förundersökning av anläggningarna Stångån 1 och 4 bör genomföras med syfte att konstatera deras omfattning och karaktär. Vidare önskvärt är att lämningen Stångån 2 skall förundersökas för att öka vår kunskap om den dåtida hamnens utbredning och omfattning. Det är även önskvärt med kompletterande utredningsschaktning med maskin från land eller pråm, för att nå ner till eventuella äldre kulturlager.