Östergötlands museum utförde under 2015 - 2016 flera arkeologiska undersökningar inom kvarteret Ekollonet 1, Hospitalstorget och Stora Badstugatan.
I Stora Badstugatan framkom flera nivåer av äldre gatubeläggningar. Det äldsta skiktet bestod av småsten och träkvistar och daterades till tidig medeltid. Ett dike från 1300-talet hittades i tomtmarken. Det är troligen ett gränsdike som kringgärdat franciskanernas konvent. Omkring sekelskiftet 1600 bebyggdes tomten och under 1600-talet uppfördes ytterligare byggnader. Av senare perioders bebyggelse fanns endast sporadiska lämningar bevarade, främst stenlagda gårdsplaner.
Vid undersökningarna hittades en mängd felbrända kärl och kakelugnskakel. Materialet indikerar att det legat ett kruk- och kakelugnsmakeri i närheten under 1600-talets andra hälft fram till mitten av 1700-talet. Vid undersökningen hittades även fynd av yngre rödgods, fajans, stengods, kritpipor, passglas och mynt. Men även ett par lite ovanligare fynd gjordes i form av ett par bitar kinesiskt porslin, en armborstpilspets och en sten med skålgropar.