Med anledning av en planerad nyschaktning för fjärrvärme inom centrala Borensberg genomfördes under vintern 2002-2003 en arkeologisk utredning etapp 1 som omfattade kart- och arkivstudier och inventering. Området har under medeltid och senare haft stor betydelse som platsen för en av de viktiga övergångarna över Motala ström.
Vid utredningen konstaterades att schaktningarna skulle ske inom områden där man kunde förmoda att det finns fast fornlämning, främst i form av förhistoriska boplatser. De spridda fynd som kan dateras till stenålder och som påträffats inom tätorten antyder möjligheten av en eller flera stenåldersboplatser inom området.
Med stor sannolikhet har de flesta spår av äldre lämningar utplånats i gatumark. Däremot är möjligheten stor att fast fornlämning kan finnas bevarad i grönytor, vägkanter och tomtmark. Även i smågator med liten underbyggnad kan fornlämningar finnas bevarade.
I samband med fortsatt planering av fjärrvärme bör en utredning etapp 2 genomföras inom ytor som bedöms som potentiella lägen för fast fornlämning. Det gäller särskilt schakt i tomter och grönområden samt i det område där panncentral och upplag kommer att placeras.