Östergötlands länsmuseum har under perioden 1995-2002 utfört 22 arkeologiska förundersökningar inom Linköpings stad. Förundersökningarna utfördes inför eller i samband med schaktningar för nedläggning av elkablar, optokablar samt reparationer av VA-ledningar. Schaktningarna utfördes till största del i befintliga schakt men även nyschaktningar förekom.
Vid flera av förundersökningarna påträffades kulturlager och anläggningar i schakten. Vid några av undersökningarna var kulturlagren omrörda och/eller störda av recenta schaktningar. Kulturlagren var ofta svåra att datera i de korta schakten genom avsaknad av daterande konstruktioner och föremål.
Flera av undersökningarna hade intressanta resultat. Ett exempel är en undersökning som utfördes utmed Klostergatan i utkanten av Bastuplan (undersökning 7). Vid schaktningsarbetet påträffades en stenläggning som tolkades som en gatubeläggning. Dess placering hör samman med en gatusträckning som på 1651 års karta benämns som ”Gathan”.
Ett annat exempel är en undersökning som utfördes utmed Nygatan (undersökning 2) från korsningen Apotekaregatan och fram till korsningen med Djurgårdsgatan. Där framkom kulturlager och raseringslager från stadsbranden år 1700. I kulturlagren var det möjligt att se tomtindelningar och tomternas struktur. Av fynden kan nämnas ett kopparmynt med valören ett öre som präglades någon gång mellan åren 1683-1686.
De olika undersökningarna har bidragit till ökad förståelse och fördjupad kunskap om Linköpings stads framväxt.