Sydkraft Gas AB planerar en gasledning mellan Mjölby/Mantorp i Östergötlands län och Frövi/Rockhammar i Örebro län. Ledningen är en del i en omfattande utbyggnad av naturgasnätet i Sverige. Östergötlands länsmuseum har haft uppdraget att göra en kulturhistorisk förstudie för naturgasledningens etapp V, d v s från Mjölby/Mantorp i Östergötlands län till Frövi/Rockhammar i Örebro län.
Från söder börjar förstudieområdet i kanten av den östgötska slättbygden. Området består till stor del av uppodlad åkermark med relativt liten frekvens av registrerade förhistoriska fornlämningar, såsom gravar och stensträngar, synliga ovan mark. Norr om Motala Ström och sjön Boren vidtar ett större sammanhängande skogsbygdsområde med uppodlade dalstråk. Området benämns under äldre tid Tylöskog och utgör den bergslagsbygd som är gemensam för Östergötland och Närke. Norrut övergår området i Närkeslätten, vars västra del består av ett omväxlande och småkuperat åkerlandskap bestående av drumliner, mestadels liggande i arbetsområdets sydvästra delar. Övergången mot Bergslagen, norr om Örebro, sker mjukt med uppodlade dalgångar omgivna av skogsområden. Både Örebro och Östergötlands län uppvisar stora kontraster mellan slättbygd och skogsbygd, något som åskådliggörs väl av de aktuella stråken. I båda länen är de förhistoriska fornlämningarna koncentrerade till slättområdena.
Vid en analys av materialet i sin helhet är vår bedömning att samtliga stråk är genomförbara men att hänsyn måste tas när det gäller påverkan på kulturmiljön. Stråken är väl tilltagna och väl anpassade och goda möjligheter finns att lokalisera den slutgiltiga stäckningen på ett ur kulturmiljösynpunkt acceptabelt sätt. Vår bedömning är att stråk 3 borde vara det bästa alternativet. Där finns minst konflikter mellan intresseområden och fornlämnings- och kulturmiljöer. Även stråk 1 kan vara lämpligt ur kulturmiljösynpunkt, om ledningen lokaliseras på ett acceptabelt sätt inom riksintresseområden.