Med anledning av schaktning för uppförande av ett flerfamiljshus genomförde Östergötlands länsmuseum i januari och februari 2005 en arkeologisk förundersökning inom kv Hertigen 3 i Söderköping.
Den arkeologiska förundersökningen i fält genomfördes på ett sådant sätt att så lite som möjligt av de bevarade kulturlagren påverkades. De i ytan liggande moderna raserings- och fyllnadsmassorna schaktades bort med maskin över hela den yta där det planerade huset skulle uppföras. Fyra mindre störningar tömdes på sin fyllning och profilväggarnas lagerstratigrafi dokumenterades. Tre borrhål med ett djup på vardera 4 m utfördes inom exploateringsytan. De tre borrhålens lagerbild dokumenterades.
Resultatet från förundersökningen visar att kulturlagren inom kvarteret Hertigen 3 har en mäktighet på ca 3,5 m. Kulturlagren är rejält fuktmättade och innehåller stora mängder med organiskt material, även solida trästockar. Vattenkvoten i lagren avtar åt nordost, där urschaktning av kulturlagren skett inför uppförandet av Systembolagshuset. Undersökningsresultatet sammantaget med kart- och arkivstudier visar en låg urschaktningsgrad inom samtliga kvarter i området kring kv Hertigen 3. De tidigare erfarenheterna när det gäller urschaktning av kulturlager kontra byggnation ovanpå dem visar att problematiken är mycket komplex. I det aktuella fallet har ett flertal åtgärdspunkter framlagts vilka ska uppfyllas vid en byggnation ovanpå kulturlagren.
Östergötlands länsmuseum har i samråd med länsstyrelsen och uppdragsgivaren utarbetat ett åtgärdsprogram och en uppföljningsstrategi inför exploateringen. Östergötlands länsmuseum har bedömt att en urschaktning av kulturlagren i kv Hertigen 3 skulle få som direkt följd att omgivande kulturlager dräneras ut och komprimeras. Med ett åtgärdsprogram och en uppföljningsplan för byggnation ovanpå kulturlagren finns en rimlig chans att de kan bevaras för framtiden.