Östergötlands länsmuseum utförde i maj 2004 samt augusti - december 2004 en arkeologisk förundersökning inom Klostergatan, Ågatan, Hantverkaregatan, Platensgatan och Domkyrkogatan. Förundersökningen utfördes i samband med schaktning för fjärrkyla.
I Domkyrkogatan framkom kulturlager utmed en 10 m lång sträcka i den östra delen av gatan. Sidan av muren som upptäcktes i samband med den föregående förundersökningen framträdde i schaktkanten. Förutom muren påträffades även spår av diken och gropar. I några av anläggningarna fanns lager som avsatts i rinnande vatten. Dessutom påträffades en nedgrävning i vars fyllning det fanns stora mängder slagg. Nedgrävningen kan ha att göra med den smidesverksamhet som bedrivits i närområdet.
I Ågatan påträffades flerskiktade kulturlager längs norra sidan av schaktet, vilket ledde till att ledningen försköts åt söder. På så sätt kom schaktet endast att tangera kulturlagren, så att de kunde dokumenteras utan att skadas i någon större omfattning. Den bevarade kulturlagertjockleken varierade mellan 0,3 och 0,7 m. Under kulturlagren iakttogs flera gropar. I lagren förekom bland annat slagg. Två eventuella gatubeläggningar påträffades längs den aktuella sträckningen i Ågatan.
I Klostergatan löpte schaktets södra del helt i frischaktet till byggnaden i kv Baggen 31. Frischaktet till P-huset Baggen i kv Baggen 33 visade sig vara smalare och därmed framkom kulturlager i östra schaktväggen. Kulturlagren omfattade både lager hörande till medeltida tomtmark och medeltida gatunivåer i form av risbäddar, som kan kopplas till Gamla Stångsgatan vilken varit Klostergatans föregångare. Kulturlagrens mäktighet i Klostergatan var ca 0,3-0,5 m.