Under november 2005 utförde Östergötlands länsmuseum en arkeologisk förundersökning i form av en antikvarisk kontroll i samband med schaktning för nya fjärrvärmeanslutningar i Skänninge, väster om Skenaån. Arbetet utfördes på uppdrag av Mjölby-Svartådalen Energi AB. Ytterligare en fjärrvärmeanslutning samt en schaktning för VA genomfördes i maj 2006. VA-schaktningen utfördes på uppdrag av Mjölby kommun.
Schaktsträckningarna som var förlagda till gatumark, i Nunnestigen, Ringgatan och Lindbladsvägen uppvisade endast sentida fyllnadsmassor. Detsamma gällde schakten i tomtmark i kv Kornknarren 8 och 9 (Lindbladsvägen 28 och 30). I tomtmark i kv Liljan 4 (Nunnestigen 29) framkom ett flackt dike under ett fett, brunt kulturlager. Kulturlagret innehöll tegel, fönsterglas och keramik av BII:4-typ.
I tomtmark i kv Sångaren 5 (Ringgatan 5) påträffades två stolphål samt ett dike med skärviga och skörbrända stenar i fyllningen. I dikesfyllningen fanns även enstaka djurben och kolbitar. Ett ben från diket har daterats genom 14-Canalys till 1000-1100-talen e Kr. Några äldre lämningar har inte tidigare varit kända i området.
I tomtmark i kv Nunnan 19 (Nunnestigen 12) framkom ett stenskott stolphål och en del av en bassängformad nedgrävning som kan vara spår efter medeltida trädgårdsodling. Dessutom fanns rester av ett ca 0,1 m tjockt kulturlager under de yngre odlingslagren. Inget daterande material påträffades i anläggningarna eller kulturlagret. I odlingslagren påträffades keramik av BII:4-typ med vitleredekor.