Med anledning av att kvarteret Drabanten och Magasinstorget i Linköping skulle bebyggas i slutet av 1990-talet företogs en arkeologisk för- och slutundersökning. Vid undersökningarna påträffades flera nivåer med kulturlager i områdets sydvästra delar. Kulturlagren representerar aktiviteter från medeltid fram till 1700-tal.
Undersökningarna visade att området varit uppodlat under delar av medeltiden och att avfall från stadsbebyggelsen troligen brukats som gödsel. Under 1500-talet uppfördes en mindre uthusbyggnad på området. Uthuset fanns kvar en bit in på 1600-talet. När vi första gången möter det utgrävda området i dokumenten tycks det dock vara obebyggt och platsen går under beteckningen ”Crone Tompter Ny uptagne”. Området fungerade då också som kålgård.
Äldre kartor visar att ”stadens plank” gick genom området. Planket tillkom i samband med att Lilla tullen infördes i Sverige år 1622. Vid utgrävningen påträffades stenskodda stolphål och diken som härrörde från denna avgränsning av stadsbebyggelsen.
Vid den arkeologiska undersökningen framkom även gropar, nedgrävningar samt yngre byggnadslämningar i form av syllstensrader. Syllstenarna hörde till två olika husgrunder i den del av Magasinstorget som vetter ut mot Hamngatan. Byggnaderna existerade in på 1900-talet.