OM NETSUKE, GUDAR OCH ORDEN
Knappen användes i den japanska kimonon. I den gördel som höll samman kimonon var det vanligt att man stack ner olika föremål. Det var praktiskt eftersom kimonon saknade fickor.
För att få en extra ficka kunde man fästa dosor i gördeln. I dosorna förvarades till exempel mediciner och tobak. Dosorna hängde från gördeln i snoddar och det var här netsuken fick sin funktion. Den satt längst ut på snodden och sattes fast i gördeln.
Under 1700-talets senare del och 1800-talets början nådde konsten att tillverka netsuke sin höjdpunkt. Motiven på de små knapparna varierade. Det kunde vara djur, vardagliga scener, gudar eller sagofigurer. De sju lyckogudarna var vanliga som motiv, och ses i olika, ofta humoristiska, situationer.
Formen kan variera. Den vanligaste är manju (riskaka). Den är rund och platt. En manju kan vara dekorerad med olika ornament, som landskap och figurer i relief. Andra netsuke är rektangulära. I små hål på netsuken träddes snoddarna som dosan hängde i.
Konstnären som gjorde netsuke måste ta hänsyn till knappens funktion. Netsuke skulle vara praktisk och kompakt, utan utskjutande detaljer. Den skulle ligga bra mot dräkten och i handen och vara mjuk och behaglig att röra. Många netsuke är signerade av konstnären.
De sju lyckogudarna var:
Daikoku – Gud för rikedom och välstånd.
Hotei – Lyckans gud, har en stor säck där han förvarar en mängd saker. Varje sak är utrustad med en symbolisk mening. Hotei är barnens store vän och han ger föremålen i säcken till barnen.
Jurojin – Symboliserar visdom och brukar vara klädd i en cape som döljer huvudet.
Fukurokuju – Symboliserar också visdom och representerar ett långt liv, välstånd och framgång. Framställs med ett långt skägg och långt huvud som är längre än hans kropp.
Benten – Den enda gudinnan bland de sju lyckogudarna. Hon representerar skönhet, kärlek, vetande och rikedom.
Ebusu – Gud för den dagliga nödtorften.
Bishaman – Gud för krigslycka (finns inte med på utställningen).
Ordförklaringar
Daikon – Rättika, som vid nyår offras till gudarna.
Hyottoko – Komisk japansk teaterfigur.
Inro – Dosa som i Japan användes för medicin, sigill eller väldoftande essenser. En inro kan bestå av två till fem i varandra noga inpassade fack. Facken hålls ihop av en snodd. Dosan fästs med en knapp (netsuke) vid bältet/gördeln.
Kagamibuta – Netsuke med inslag av metall.
Kasa – Solhatt.
Manju – Rund, platt netsuke.
Ojime – ”Snoddfästare” eller löpkula på snöre, en typ av konstpärla.
Okimono – Miniatyrskulptur som förvarades i den alkov som finns i ett japanskt hem och där konstföremål ställdes. Har samma motiv som netsuke. Okimono tillverkades framförallt från mitten av 1800-talet till 1900-talets början. Många tillverkades för den västerländska marknaden. De är ofta signerade.
Oni – Demon.
Rakan – En av många japanska gudar.
Sagemono – Ask eller påse för bra-att-ha-föremål.
Shojo – En varelse med barnansikte och långt rött hår. Den höll till vid kusterna och var känd för sin passion för japanskt risvin, sake.
Shoki – Den som kuvar demoner.
Uchiwa – Solfjäder.